Het doorbreken van het ideale plaatje
๐ Het doorbreken van het ideale plaatje. Het is misschien wel hรฉt handelsmerk van Celeste Barber. Lichamen zijn in realiteit vaak minder strak dan het ideaalbeeld. Relaties zijn in de praktijk vaak ook een stuk minder romantisch dan het ideaalbeeld.
๐ก In haar boek ๐๐ฆ ๐ฎ๐บ๐ต๐ฉ๐ฆ ๐ท๐ข๐ฏ ๐ฉ๐ฆ๐ต ๐จ๐ฆ๐ป๐ช๐ฏ probeert Lotte F.M. Houwink ten Cate te breken met het ideaalbeeld van het gezin. Ze pleit niet voor het opheffen van het kerngezin. Maar ze pleit wel voor een flexibilisering.
๐ Want zoals ze zo treffend schrijft: “Idealisering ontneemt zuurstof.” En als een relatie te strak in het pak zit scheurt het pak gemakkelijk: “Ruim een op de drie huwelijken strandt. Een voertuig met een dergelijk veiligheidsrisico zou de weg niet op mogen.”
๐ค Ik kom in mijn werk regelmatig de gevolgen tegen van een te strakke gezinsnorm. Ik zie aan de ene kant relaties die te lang blijven bestaan omdat het kerngezin als ideaal wordt gezien (terwijl dat het in de praktijk al lang niet meer is). En aan de andere kant zie ik relaties die te snel kapot gaan, omdat het kerngezin niet aan de strakke regels en normen voldoet (terwijl dat het in de praktijk nog goed werkt).
๐ Het doorbreken van het ideale plaatje. Als je de filmpjes van Celeste Barber bekijkt is het hilarisch. Maar het is tegelijk bloedserieus.