Toegankelijk
🏡 Of ons huis toegankelijk was voor een rolstoel? Tot we bevriend werden met iemand in een rolstoel had ik er eerlijk gezegd nog nooit over na gedacht. En er zijn meer plekken waar over de toegankelijkheid voor mensen met een beperking niet goed is nagedacht.
🦼 Paul Trossèl was een manager voor meer dan duizend mensen. Tot hij een beroerte en het locked-in syndroom kreeg. Lichamelijk zeer beperkt zijn, maar scherp als altijd zijn, dat is in het kort het locked-in syndroom. De levenskwaliteit zal wel zeer beperkt zijn, denk je wellicht. Maar dat is een vooroordeel. Paul geeft zijn leven een acht. Een cijfer dat vergelijkbaar is met mensen zonder beperking. En Paul is geen uitzondering van iemand met een beperking die zijn leven een hoog cijfer geeft.
🎄 Hij heeft samen met Femke Nijboer een theatertour gegeven, “over ontwrichtende levensgebeurtenissen, als een beroerte, scheiding (of kerst met de schoonfamilie)”. En ze hebben een TEDx video opgenomen (link is opgenomen in de comments)
❤️ De laatste zinnen van de TEDx video zijn treffend: “Paul is living proof that life can be worth living with a locked in syndrome. It's really not really a locked-in syndrome, but it locked-out syndrome. We need to start seeing people for who they really are. Seeing someone is not something you do with your eyes. You do it with your heart.”
👉 Ons huis bleek redelijk toegankelijk te zijn voor een rolstoel. Maar een heleboel openbare gelegenheden zijn dat niet. Stel de toegankelijkheid van openbare plekken voor mensen met een beperking aan de kaart, stellen Femke en Paul in de TEDx video.
❗ De TEDx video is vier jaar geleden opgenomen, maar als ik de Linkedin posts van mijn oud collega Marianne Nijnuis lees, is toegankelijkheid verbeteren voor mensen met een handicap anno 2025 helaas nog steeds iets dat aandacht behoeft.