Niet zo kiplekker

We kijken op happycow.net om te kijken of er plantaardige strandtenten zijn, maar helaas. We besluiten op zoek te gaan naar een strandtent die in ieder geval plantaardige opties heeft. Op de menukaart van de eerste strandtent staan twee hoofdgerechten zonder vlees, door het restaurant hip “meatless mains” genoemd. Wel meatless maar niet plantbased, aangezien de gerechten met een blaadje vegetarisch zijn, maar niet veganistisch. Aangezien ze geen vegan gerechten hebben èn de prijs van de gerechten aan de hoge kant is besluiten we door te lopen naar de volgende strandtent.

Bij de tweede strandtent hebben ze twee vegan gerechten op de kaart staan en de gerechten zijn vriendelijker geprijst, dus we besluiten hier plaats te nemen. Ik bestel de Regatoni Zucca en de Nomade Bowl voor Marijn en mij. Mijn moeder bestelt een Grilled Chicken, mijn vader een Burger.

Het scheelt een hoop keuzestress als je plantaardig eet. Er staan twee veganistische opties op de kaart en Marijn en ik vinden het leuk om twee verschillende gerechten te bestellen en de twee gerechten te delen, dus we hebben in dit geval geen keus (en dus ook geen stress).

Als je wel vlees eet en wilt kiezen voor de meest duurzame en gezonde opties is tussen kip en rundvlees kiezen een lastige keuze. Kip is gezonder dan rood vlees. Een ander voordeel is dat kip een lagere milieubelasting heeft dan rundvlees. Maar als je kijkt naar dierenwelzijn blijkt kip een slechte keuze te zijn. Voor de productie van een portie van honderd gram rund- of varkensvlees moet een veedier ongeveer vijf uur leed ervaren. Daaronder moet je omstandigheden verstaan die je je hond of kat nooit zou toewensen. Voor de productie van een even grote portie kippenvlees of eieren van de gangbare pluimveeteelt, moet een kip al gauw twee dagen lijden. Dat is dus tien keer meer leed. En dan kun je uitrekenen: stel dat consumenten omwille van milieu, gezondheid of dierenwelzijn minder rood vlees gaan eten en daarbij slechts een beetje van dat rood vlees vervangen door kippenvlees (en de rest door plantaardige vleesalternatieven). Als slechts 10% van het rood vlees vervangen wordt door kippenvlees, dan neemt het dierenleed al toe.1 Ik ben blij dat ik niet meer hoef te kiezen tussen twee kwaden.

Behalve dat er vijf uur koeienleed en twee dagen kippenleed aan ons etentje vooraf ging heeft het ook nog wat mensenleed tot gevolg. Mijn moeder krijgt namelijk een voedselvergiftiging van de kip en is de hele nacht ziek. De plantaardige optie is voor zowel mens als dier zo gek nog niet.

1 Stijn Bruers, Goed bedoeld, 30 valkuilen voor de wereldverbeteraar.



Populaire posts van deze blog

Omvangrijk, oplosbaar, onderbelicht en orthopedie

Hoe kunnen we blindheid voorkomen?

Bloedserieus over de fietshelm